Familiepompoen

Familiepompoen

Samen met jou wil Warmonderhof-tuinder Isabel Duinisveld de beste, lekkerste en meest vitale pompoen van Nederland ontwikkelen. Met zijn allen – consumenten, boeren, handelaars en veredelaars – helpen we mee aan dit nieuwe pompoenras. Samen vormen we de Familie Pompoen. Dat je als consument een belangrijke rol krijgt binnen de veredeling, is heel bijzonder!

Help Isabel aan het beste zaad!
Isabel: “Ik wil geen industrieel, uniform zaad van grote zaadbedrijven, maar zaden van planten die vrije seks hebben gehad.” Zij teelt verschillende pompoenvariëteiten door elkaar en die bestuiven elkaar. Dat heet familieteelt. Familiepompoenen zijn broertjes en zusjes en neefjes en nichtjes van elkaar, met verschillende vormen en kleuren. Ze stammen af van een Marina di Chioggia-pompoen die Isabel vijf jaar geleden heeft gekocht, een veelgeroemde oude Italiaanse cultivar met stevig vruchtvlees en een heerlijke zachte smaak. Met familieteelt brengen we de biodiversiteit terug in de landbouw. We maken ons los van de uniforme en gepatenteerde zaden van de grote veredelaars. We vieren de diversiteit!

Hoe word je Pompoen-familielid?
In het najaar, als de pompoenen van het veld komen, gaat het project van start. Koop dan een Familiepompoen via Odin of Hofweb. Was hij lekker? Vul dan de vragenlijst in, stuur twintig zaden terug en maak kans op een gezellig pompoen-diner met gerenommeerd kok Eric van Veluwen.

Pompoen-familiediner
De Familiepompoen kweken we samen en eten we liefst ook samen! Organiseer je een etentje voor pompoenfamilieleden? Laat het ons weten, dan zetten we dat op de agenda van deze website.

Veredeling terug naar boer en consument
De Familie Pompoen start dit jaar klein, maar kan in de komende jaren uitbreiden naar meer telers, meer winkels en meer gewassen. Wie weet maken we binnenkort kennis met de Familie Spinazie en de Familie Boon.
Dit project is opgezet door Stichting Demeter, Coöperatie De Zaderij en Stichting Warmonderhof. Doel is de veredeling van zaadvaste rassen terug te brengen bij boer en consument.

Vragen? Mail info@toekomstzaaien.nl of bel Ellen Winkel, 06.212.05.816