Familiepompoen

Familiepompoen

 

Familiepompoen bijna oogstrijp

Welkom bij de Familie Pompoen!!


Vijf jaar geleden kocht  Isabel Duinisveld, tuinder van biodynamische opleiding Warmonderhof, zaad van de Marina di Chioggia pompoen, omdat ze die zo lekker vond. Van de mooiste en lekkerste pompoenen bewaarde ze zaden en zaaide die opnieuw uit. Dit najaar mogen ook consumenten zaden van deze smaakvolle ‘familiepompoen’ naar Isabel terugsturen. Iedereen die meedoet hoort bij de Familie Pompoen.

De familiepompoenen zijn vanaf 11 november te koop via Odin en Hofweb, voorzien van een folder en antwoordenvelop. Klanten die zaden terugsturen maken kans op vrijkaartjes voor het Grote Familie Pompoen diner op 31 januari 2020 in Antropia (naast station Driebergen-Zeist). Gerenommeerd kok Eric van Veluwen heeft een menu samengesteld waarbij in alle gangen, van amuse tot dessert, pompoen te proeven zal zijn. Iedereen kan zich hiervoor vanaf november inschrijven à €50 pp. Isabel geeft samen met veredelaar Jan Velema tussen de gangen door uitleg over biodynamische zaadteelt.

Zaai je mee? De hele Familie Pompoen krijgt een uitnodiging om de pompoenzaden eind april/begin mei te zaaien op Warmonderhof, samen met Isabel en Jan.

Isabel kiest het liefst voor zaadvaste rassen: “Van zaadvaste rassen kun je zaden oogsten en opnieuw uitzaaien. Bij hybride rassen kan dat niet: die ontstaan door twee verschillende verzwakte ouderlijnen te kruisen. Dat levert één generatie een uniform supergewas op, maar als je er zaad van oogst en weer uitzaait, krijg je chaos: allerlei verschillende planten die voor landbouw niet bruikbaar zijn. Als je hybriden teelt zie je die chaos nog niet, maar die zit al wel in het gewas. Wat betekent dat voor de gezondheid van de plant, als je er niet mee verder kunt telen? En wat doet het met je lijf als je deze groente eet? Dat vraag ik me af.”

In dit pilot-project werken Stichting Demeter, Stichting Warmonderhof, Foodcoop Odin en webwinkel Hofweb samen om meer bekendheid te geven aan hoe zaden worden geteeld en hoe rassen worden ontwikkeld. Ze hopen boer en consument te enthousiasmeren voor de teelt en veredeling van zaadvaste rassen. Komende jaren kan het uitbreiden naar meer biodynamische telers, meer gewassen, meer winkels en meer consumenten.

Vragen? Mail info@toekomstzaaien.nl of bel Ellen Winkel, 06.212.05.816

 

De oogst van de familiepompoen