Familiepompoen

Familiepompoen

Familiepompoen bijna oogstrijp

Welkom bij de Familie Pompoen!!

‘We staan vierkant achter je en wensen je veel succes!’, schreef een consument die pompoenzaden terugstuurde aan Isabel Duinisveld, de teler van de biodynamische ‘familiepompoenen’. Isabel betrekt graag mensen bij de teelt en selectie van zaden en nodigt iedereen die interesse heeft uit bij ‘De Familie Pompoen’. Kom je ook naar het Grote Familie Pompoen diner op 31 januari 2020?

Vijf jaar geleden kocht Isabel zaad van de Marina di Chioggia pompoen, omdat ze die zo lekker vond. Elk jaar bewaarde ze van de mooiste en lekkerste pompoenen de zaden en zaaide die opnieuw uit. Ze noemt ze nu ‘familiepompoenen’. Vanaf 11 november 2019 waren ze te koop via Foodcoop Odin en webwinkel Hofweb. Iedereen werd uitgenodigd zaden terug te sturen.
Isabel is sinds anderhalf jaar tuinder en praktijkdocent op de biodynamische landbouwschool Warmonderhof samen met haar partner Idse Billenkamp. Daarvoor runde ze 23 jaar biodynamische tuinderij De Eemstuin in Noord-Groningen. Ze teelt zoveel mogelijk zaadvaste rassen. Dat zijn rassen die door kruisen en selecteren zijn ontstaan, dus op de klassieke manier van plantenveredeling. Je kunt er zaden van oogsten en opnieuw uitzaaien. “Als ik zaadvaste gewassen teel, trekt het gewas mijn aandacht. De planten zijn niet uniform maar horen duidelijk wel bij elkaar, net een familie." Ze vertelt er meer over in dit artikel.

Meedoen aan de Familie Pompoen
Zaadteelt en plantenveredeling zouden weer in handen moeten komen van boer en consument, vindt Isabel. Daar zet ze zich voor in samen met coöperatie De Zaderij, opgericht door Jan Velema. In gesprek met hem ontstond het idee om consumenten te betrekken bij de selectie van pompoenzaden en ze te vragen zaden terug te sturen van pompoenen die goed in de smaak vallen. Bij Isabel kwamen 55 zakjes binnen. En de inzenders schreven er leuke reacties bij, zoals ‘Heerlijke soep van gemaakt, de andere helft gegrild in de oven. De rest van de zaden volgend jaar in de moestuin’ en ‘We hebben er letterlijk met de hele familie van gegeten op de verjaardag van mijn man. Iedereen vond het heerlijk en sommigen zeiden dat het de lekkerste pompoen was die ze ooit hadden geproefd’.

Eet je mee? Op 31 januari is iedereen welkom bij het Grote Familie Pompoen diner in Antropia (naast station Driebergen-Zeist). Chefkok Eric van Veluwen heeft een bijzonder menu samengesteld, een ode aan de pompoen. Isabel en Jan vertellen tussen de gangen door over zaadteelt, zaadvaste rassen en waarom ze zich daar voor inzetten. Zie het bericht hiernaast.

Zaai je mee? De hele Familie Pompoen krijgt een uitnodiging om de pompoenzaden eind april/begin mei te zaaien op Warmonderhof, samen met Isabel en Jan.

In dit pilot-project werken Stichting Demeter, Stichting Warmonderhof, Foodcoop Odin en webwinkel Hofweb samen om meer bekendheid te geven aan hoe zaden worden geteeld en hoe rassen worden ontwikkeld. Ze hopen boer en consument te enthousiasmeren voor de teelt en veredeling van zaadvaste rassen. Komende jaren kan het uitbreiden naar meer biodynamische telers, meer gewassen, meer winkels en meer consumenten.

Vragen? Mail ellen@schrijfwinkel.nl of bel Ellen Winkel, 06.212.05.816

 

De oogst van de familiepompoen