Doornik Natuurakkers

Doornik Natuurakkers

Doornik Natuurakkers in Bemmel, boven Nijmegen, combineert biodynamische graanteelt met bescherming en herstel van akkervogels. Boer Louis Dolmans ging in 2010 graan telen omdat hij zoveel van vogels hield, maar hij houdt nu net zoveel van graan als van vogels.

Een echte aanrader: ga een keer mee met een graanwandeling, iedere woensdagavond vanaf 22 mei 2019 tot de oogst begin augustus. Zie ook Happy Walking in the Grain. Louis Dolmans en bakker Ineke Berenschot vertellen over de samenhang in de natuur, over biodiversiteit, granen, vogels, insecten, bodem, bloemen, hagen, bomen en gezonde voeding (zie ook dit filmpje). Dit jaar, in 2019, teelt Louis Rode emmer, Oberkulmer Rotkorn spelt en lupine. Hij heeft een proefveld met zwarte, bruine en witte emmer-rassen. En een groot vermeerderveld met stroken eenkoorn, rivet, Spelt van Hoosterhof, Limburgse risweit en Witte emmer. Ineke bakt er heerlijk brood van.

Vorig jaar heeft Omroep Gelderland dit filmpje gemaakt bij het Toekomst Zaaien. Op 13 oktober om 14 uur ben je weer  van harte welkom om mee te zaaien op Doornik Natuurakkers. Laarzen aanbevolen.

Meer info via doorniknatuurakkers.nl.

Route:

Doornik Natuurakkers ligt tussen de Waaldijk, de Zandsestraat en de Vossenpelsestraat in Bemmel. Kom bij voorkeur op de fiets. Mensen die met auto komen kunnen deze kwijt op parkeerplaatsen van Park Lingezegen, te herkennen aan blauwe borden:

Als ze uit vanuit Lent komen:  aan de Vossenpelssestraat tussen de nummers 38-40.

Al ze vanuit Bemmel komen:  ter hoogte van Zandsestraat 5.

Van daaruit worden ze met wegwijzers naar ‘het Natuurleslokaal’ geleid.