De Lepelaar

De Lepelaar

Biodynamisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint-Maarten, boven Alkmaar, is in 1971 gestart door Jan Schrijver. Het is een veelzijdig bedrijf van 70 hectare met moderne kassen en koelcellen en ook een gezellige boerderijwinkel. De Lepelaar werkt nauw samen met biodynamische melkveehouderij De Buitenplaats. Grasklaver, stro, voeraardappelen en -peen van De Lepelaar gaan naar het vee van De Buitenplaats en daar komt stalmest voor terug. Ook worden er percelen land geruild en over en weer van elkaar gebruikt. Samen vormen ze als het ware een gemengd bedrijf, waarbij ze ook machines uitruilen en elkaar in drukke tijden over en weer helpen.

Bij De Lepelaar telen ze graag bijzondere soorten, zoals de Wieringerboon, de Kievitsboon en het Heilig boontje. Tuinder Jan Schrijver: “Het Heilig boontje is een witte boon met rode vlekjes: een kopje, vleugeltjes en een staartje, je kan er een engeltje in herkennen. Het is een heerlijke boon, hij vliegt bij ons de winkel uit.” De bonen worden ook verkocht als zaadgoed door coöperatie De Zaderij, waar De Lepelaar lid van is. “We selecteren het zaad van de mooiste planten om mee verder te telen.”

In 2018 deed De Lepelaar ook mee met Toekomst Zaaien.  Jan Schrijver liet aan de zaaiers zien dat hij steeds vaker zelf zaden oogst: "Ik heb echt het gevoel dat eigen zaadteelt bijdraagt aan de levenskracht van het gewas." Lees hier het verslag.

Op 5 oktober 2019 om 14 uur mag iedereen weer meedoen met het zaaien van een wintergraan. De tuinders laten ook het bedrijf zien en vertellen over de achtergronden van biodynamisch. 

Kijk voor meer informatie over De Lepelaar op hun website of facebookpaginaHet adres is: Rijperweg 16 A ('t Rijpje); 1744 HK St-Maarten

Je kunt je hier aanmelden voor het Toekomst Zaaien. Aanmelden is niet verplicht, maar voor de boeren is het fijn om te weten hoeveel mensen er ongeveer komen.