De Kromme Lepel

De Kromme Lepel

“Zaaien gaat over de essentie van het leven”, zei tuinder Peet de Krom een vorige keer dat hij meedeed met Toekomst Zaaien. “Het is een basiservaring die ieder jong mens een keer moet meemaken. Bovendien is het machtig mooi om te doen.”

Biodynamisch tuinbouwbedrijf De Kromme Lepel van Peet en Elza de Krom ligt in het Brabantse dorpje Lepelstraat. Op 11 hectare telen ze allerlei soorten groenten en kruiden en ze zijn beroemd om hun heerlijke aardbeien. Bijzonder is dat ze op De Kromme Lepel sinds tien jaar geen dierlijke mest meer gebruiken. Ze gebruiken compost van plantenresten, telen groenbemesters en telen gewassen die stikstof binden uit de lucht, zoals veldbonen, lupine, klaver en luzerne. “Deze manier van werken biedt wat ons betreft oplossingen voor problemen op het gebied van klimaat, biodiversiteit en gezondheid. Grote woorden, maar er is niks van gelogen”, zei Peet in een artikel over veganistische landbouw in het Algemeen Dagblad. Peet is lid van het Bio-Vegan Netwerk.

De Kromme Lepel pacht grond van BD Grondbeheer, een stichting die met geld uit schenkingen en obligaties grond verwerft voor biodynamische boeren.

Het Toekomst Zaaien bij De Kromme Lepel op zaterdag 17 oktober 2020 GAAT NIET DOOR VANWEGE CORONA. Peet: "We starten met uitleg en oefenen in de kas. Eerst gaan we droog oefenen en dan echt zaaien op kleine veldjes om de natuurlijke zaaibeweging onder de knie te krijgen. Daar zaaien we haver en wikke als groenbemester. Dan gaan we naar buiten om op een groot veld winterrogge te zaaien. Volgend jaar oogsten we deze rogge voor in de muesli. Hierna sluiten we af met koffie/thee, sap en/of lekkers wat iedereen mee mag brengen. Onze boerderijwinkel zal dan ook open zijn."

Het adres is: Laageinde 20, 4614 PW Bergen op Zoom. Neem je laarzen mee!!