Boerderij Buitenbant

Boerderij Buitenbant

"Wat ik belangrijk vind is dat de burger - en de kinderen - meer bewust worden van biodiversiteit en van zaadteelt. Het leuke is dat kinderen daadwerkelijk zien hoe we telen en hoe het zich ontwikkelt",  vertelt boerin Tineke Alberts aan Omroep Flevoland tijdens het Toekomst Zaaien op 13 oktober 2018.  Kijk hier het filmpje. Tineke is boerin op biodynamisch landbouwbedrijf Buitenbant in Bant (Noordoostpolder) en heeft zich gespecialiseerd in de teelt van zaadvaste zaden van groentes en bloemen. Ook werkt ze aan de veredeling van spinazie om een nieuw ras te ontwikkelen dat goed past in de polder. Stichting Zaadgoed en Stichting Zaadvast ondersteunen dit.

Tineke is een van de drijvende krachten achter De Zaderij, een coöperatie van boeren die zaadvaste regionale rassen in stand houden en vermeerderen. Sinds 2018 zijn deze zaden, ook voor moestuinders, via hun webshop te koop. Het gaat de telers niet om de nostalgie van oude rassen, maar om lekkere, gezonde groenten die passen bij hun eigen bedrijf en die in de smaak vallen bij de consument. Zaadvaste rassen zijn daar het meest geschikt voor. Ze zijn reproduceerbaar en ze hebben een zekere genetische variatie, zodat boeren en tuinders zelf eigenschappen kunnen selecteren die zij voor zichzelf en voor hun klanten belangrijk vinden. Kijk voor meer informatie op de website van Buitenbant en op de facebookpagina. In deze video laat Tineke zien hoe ze boerenkoolzaad oogsten.

Het Toekomst Zaaien op Boerderij Buitenbant GAAT NIET DOOR VANWEGE CORONA.  We zaaien Tillage Radish. Dit is een gewas dat wordt gezaaid om de bodem vruchtbaar te maken, een groenbemester. Hij maakt hele lange wortels, zodat er lucht in de grond komt.

Het adres is: Noorderringweg 8-1; 8314 PH Bant (NOP). Laarzen aanbevolen.