Toekomst Zaaien in oktober 2019

Toekomst Zaaien in oktober 2019

In de weekenden van oktober 2019 is iedereen is weer welkom om te komen Toekomst Zaaien bij acht tot tien biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen. 

Alsof de aarde jubelt. Zo voelt het wanneer je met een rij zaaiers over de akker loopt. De deelnemers van vorig jaar - volwassenen en kinderen - genoten van het moment dat ze het graan in bogen door de lucht strooiden. Na het zaaien vertelden de boeren over hun biodynamische bedrijf en over het belang van biodiversiteit, een gezonde bodem en vitale zaden.

De bodem geeft ons veel
Zo liet tuinder Jan Schrijver van De Lepelaar in Sint Maarten zien hoeveel wormen er kronkelen in een kluit aarde in de grasklaverweide. “De bodem geeft ons veel, dus wij geven ook iets terug”, zei hij. "Na een aantal jaren groentes op een akker, zaaien we gras-klaver in om de bodem te voeden. Aan de wormen kan je zien hoe vruchtbaar de aarde is.” Ook vertelde hij dat hij, als lid van de jonge coöperatie De Zaderij, steeds meer gewassen met eigen zaden wil telen. "Deze snijbonen zijn geteeld met eigen zaad. Ook het zaad van de winterpostelein hebben we zelf geoogst. De groentes staan er goed bij, ik heb echt het gevoel dat eigen zaadteelt bijdraagt aan de levenskracht van het gewas.”

Oude granen
Bij natuurboer Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers in Bemmel zaaiden de Toekomstzaaiers Oberkulmer spelt. Louis teelt allerlei soorten oude graanrassen. “Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die granen voor de toekomst te behouden”, vertelde hij. Ook liet hij zien hoe hij met de aanplant van allerlei hagen, fruitbomen en bloemstroken een grote biodiversiteit heeft gecreëerd waar vele vogels en insecten zich thuis voelen, ook natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Zo kan het graanhaantje de graanplant helemaal kaalvreten. “Met de juiste bloemen lok ik de sluipwesp, die vervolgens eitjes legt in de larven van graanhaantjes, waardoor die niet uitkomen.”

Waar en wanneer?
Vanaf september staat op deze website waar en wanneer gezaaid wordt. Wat nu bekend is: De Lepelaar in Sint Maarten (boven Alkmaar) (5 okt), Boerderij Buitenbant in Bant (Noordoostpolder) (12 okt), Doornik Natuurakkers in Bemmel (boven Nijmegen) (13 okt), De Kromme Lepel in Lepelstraat (boven Bergen op Zoom) (26 okt), Het Geweide Hof in Garmerwolde (vlakbij Groningen), De Kollebloem in St.Lievens-Esse (tussen Brussel en Gent), De Stadshoeve in Zunderdorp (Amsterdam-Noord), Kraaybeekerhof in Driebergen

Toekomst Zaaien is een internationaal zaai-evenement dat in 2006 is gestart door een Zwitserse biodynamische boer en een graanveredelaar. Ze wilden burgers actief betrekken bij de bron van hun voedsel en aandacht vragen voor het belang van goede, vrije zaden. In Nederland wordt het georganiseerd door Stichting Demeter, de BD Vereniging, Stichting Zaadgoed en Stichting Grondbeheer.