Toekomst zaaien 2022, actueler wordt het niet

Toekomst zaaien 2022, actueler wordt het niet

In oktober kan iedereen zelf ervaren hoe het is om Toekomst te Zaaien bij deelnemende biodynamische boerderijen. Samen in een rij over de akker om met de hand wintergraan te zaaien. De boeren laten zien hoe een vruchtbare bodem, een rijke biodiversiteit en vitale zaden de basis vormen voor veerkrachtige landbouw en gezonde voeding.

Het huidig landbouwsysteem in Nederland en de rest van de wereld piept en kraakt in z'n voegen. De transitie wordt nu met pijn en moeite van bovenaf ingezet. Biodynamische bedrijven laten al 100 jaar een krachtige bottom-up beweging zien. Ze produceren duurzaam met behoud én bevordering van biodiversiteit, een intelligent water- en grondbeheer en een eerlijke prijs voor de boer. Hiermee verandert de biodynamische landbouw-methode in rap tempo van bijzaak naar hoofdzaak en heeft het een voorbeeldfunctie voor vele bedrijven die het roer om moeten gooien willen ze kunnen blijven bestaan. Leidend in de biodynamische bedrijfsvoering is verstand van en respect hebben voor de natuur. 

Toekomst Zaaien is een internationaal project dat 17 jaar geleden van start is gegaan in Zwitserland om aandacht te vragen voor de bron van ons voedsel: Zaad. Door monopolisering van de zadenhandel verdwijnen oude rassen en daarmee unieke eigenschappen. BD boeren die meedoen aan Toekomst Zaaien telen veel oude graanrassen, zoals Gelderse Risweit, rode emmer en Sint-Jansrogge. Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die oude granen voor de toekomst te behouden omdat je die eigenschappen nodig hebt om nieuwe rassen te ontwikkelen, bijvoorbeeld rassen die passen bij het veranderende klimaat.

Op deze website kun je zien waar in Nederland bij welk biodynamisch bedrijf je kunt Toekomst Zaaien in oktober 2022.