GAAT NIET DOOR Zaaien bij Doornik Natuurakkers boven Nijmegen

GAAT NIET DOOR Zaaien bij Doornik Natuurakkers boven Nijmegen

Het Toekomst Zaaien bij Doornik Natuurakkers gaat helaas niet door. Hier lees je meer

Beste Toekomstzaaiers,

Jullie hebben je, samen met 40 anderen, aangemeld voor het Toekomst Zaaien as zondag op Doornik Natuurakkers. We hadden er veel zin in en hadden het zo graag door willen laten gaan, maar gezien de maatregelen die gisteren zijn aangekondigd is dit helaas niet mogelijk. Louis Dolmans zal de spelt nu zelf zaaien en hij zal jullie daarbij in gedachten houden. Hij ontvangt jullie graag op een later moment, als dat weer mogelijk is. Zo organiseert hij deze winter een activiteit om samen heggen te planten. En volgende lente zijn er weer de graanwandelingen, samen met bakker Ineke Berentschot. Hou zijn website in de gaten.

Ik heb andere jaren op verschillende boerderijen meegedaan met het Toekomst Zaaien. Dan stonden we met een rij mensen langs de rand van de akker, waar het zaaibed mooi was voorbereid. Op het moment dat we in beweging kwamen en we het graan in bogen door de lucht lieten vliegen, voelde ik een enorme vreugde. En ook een verbondenheid met die mooie, rulle, vruchtbare aarde en met de boeren die die aarde verzorgen.

Al gaat het zaaien nu niet door, die vreugde en verbondenheid wil ik jullie allen toewensen. Wanneer je een brood eet gebakken van het graan van Doornik Natuurakkers, ben je verbonden met die plek en met de mensen die zich dag in dag uit inzetten voor een gezonde bodem als basis voor gezond voedsel; en voor een gezonde omgeving waar vogels, hommels, bijen en andere dieren zich thuis voelen. We zijn deel zijn van een groter geheel, is het uitgangspunt van de biodynamische landbouw.

Het meel van Doornik Natuurakkers is verkrijgbaar bij De Witte Molen. Zij hebben de Doornik Mix samengesteld, met rode emmer, witte emmer, spelt van Hoosterhof en Heliaro tarwe. Op vrijdag en zaterdag bakken de Nijmeegse bakkers Arend en Knollentuin hier brood van. Over het bakken van brood met oude granen heeft Ineke Berentschot samen met anderen een mooi boek geschreven: Oude granen, nieuw brood. Een aanrader.

Dus al gaat het Toekomst Zaaien zondag niet door … blijf zaaien! Alles wat we vandaag doen, vormt een zaadje voor de toekomst.  We kunnen iedere dag bouwen aan een wereld zoals we die graag zouden willen zien.

En geniet van de oogst van Doornik Natuurakkers.

Hartelijke groet,

Ellen Winkel

CördinatorToekomst Zaaien