Familie Pompoen: Meedoen met de veredeling van pompoen

Familie Pompoen: Meedoen met de veredeling van pompoen

Sinds deze week zijn familiepompoenen verkrijgbaar via foodcoop Odin en webwinkel Hofweb. Klanten die zaden terugsturen naar tuinder Isabel Duinisveld, helpen mee met de veredeling van deze heerlijke biodynamische pompoen. Wie meedoet hoort bij de Familie Pompoen.

Vijf jaar geleden kocht Isabel Duinisveld, tuinder bij biodynamische landbouwopleiding Warmonderhof, zaad van de Marina di Chioggia pompoen, omdat ze die zo lekker vond. Van de mooiste en lekkerste pompoenen bewaarde ze zaden en zaaide die opnieuw uit om de pompoen te veredelen. Het idee om hier ook consumenten bij te betrekken, groeide uit tot de ‘Familie Pompoen’. Isabel: “Ik denk dat klanten het heel leuk vinden om er meer over te weten. Ik geef graag uitleg over de teelt en over zaadvaste rassen.” Met zaadvaste rassen kun je verder telen in tegenstelling tot de veel gebruikte hybride rassen. Hybriden geven in een volgende generatie zulke verschillende planten, dat die ongeschikt zijn voor landbouw.

Warmonderhof-studenten hielpen mee om de familiepompoenen te voorzien van een folder en een antwoordenvelop. Via Odin en Hofweb hebben ze de eerste klanten al bereikt. Wie zaden terugstuurt maakt kans op vrijkaartjes voor het Grote Familie Pompoen diner op 31 januari 2020. Gerenommeerd kok Eric van Veluwen heeft een menu samengesteld waarbij in alle gangen, van amuse tot dessert, pompoen te proeven zal zijn. Tussen de gangen door geeft Isabel samen met veredelaar Jan Velema uitleg over biodynamische zaadteelt. Ook krijgt de hele Familie Pompoen een uitnodiging voor de Zaaidag eind april/begin mei op Warmonderhof. Isabel: “Samen zaaien met de mensen die zaden hebben teruggestuurd, dat lijkt me super leuk!”

In dit pilot-project werken Stichting Demeter, Stichting Warmonderhof, Foodcoop Odin en webwinkel Hofweb samen om meer bekendheid te geven aan hoe zaden worden geteeld en hoe rassen worden ontwikkeld.

Vragen? Mail info@toekomstzaaien.nl of bel Ellen Winkel, 06.212.05.816