Eet je mee bij het Grote Familie Pompoen diner?

Eet je mee bij het Grote Familie Pompoen diner?

Bij het Grote Familie Pompoen diner op 31 januari vertellen tuinder Isabel Duinisveld en veredelaar Jan Velema over hun passie voor biodynamische zaadteelt en zaadvaste rassen. Consumenten die dit najaar een ‘familiepompoen’ kochten, werden uitgenodigd om zaden terug te sturen naar Isabel, tuinder en praktijkdocent op biodynamische opleiding Warmonderhof. 

‘We staan vierkant achter je en wensen je veel succes!’, schreef een van de 79 consumenten die pompoenzaden terugstuurde aan Isabel. De familiepompoenen waren vanaf 11 november 2019 te koop via Foodcoop Odin en webwinkel Hofweb. Isabel teelt zoveel mogelijk zaadvaste rassen. Dat zijn rassen die door kruisen en selecteren zijn ontstaan, dus op de klassieke manier van plantenveredeling. Je kunt er zaden van oogsten en opnieuw uitzaaien. “Als ik zaadvaste gewassen teel, trekt het gewas mijn aandacht. De planten zijn niet uniform maar horen duidelijk wel bij elkaar, net een familie." Ze vertelt er meer over in dit artikel.

Meedoen aan de Familie Pompoen
Zaadteelt en plantenveredeling zouden weer in handen moeten komen van boer en consument, vindt Isabel. Daar zet ze zich voor in samen met coöperatie De Zaderij, opgericht door Jan Velema. In gesprek met hem ontstond het idee om consumenten te betrekken bij de selectie van pompoenzaden en ze te vragen zaden terug te sturen van pompoenen die goed in de smaak vallen. Voor de hele Familie Pompoen – iedereen die zich betrokken voelt hoort bij dit project – heeft chefkok Eric van Veluwen een prachtig Familie Pompoen diner samengesteld, een ode aan de pompoen, met onder andere een pompoencocktail, crème brûlée van pompoen, pompoenpoffertjes, gegrilde pompoen en pompoenpie.

Eet je mee? Op 31 januari is iedereen welkom bij het Grote Familie Pompoen diner in Antropia (naast station Driebergen-Zeist). Het start om 18.30 uur. Meld je aan door een mail te sturen aan reserveringen@antropia.nl en vermeld hoeveel personen. Je ontvangt dan een betaalverzoek. Het kost €50 pp inclusief 2 drankjes.

Zaai je mee? De hele Familie Pompoen krijgt een uitnodiging om de pompoenzaden eind april/begin mei te zaaien op Warmonderhof, samen met Isabel en Jan.

In dit pilot-project werken Stichting Demeter, Stichting Warmonderhof, Foodcoop Odin en webwinkel Hofweb samen om meer bekendheid te geven aan hoe zaden worden geteeld en hoe rassen worden ontwikkeld. Ze hopen boer en consument te enthousiasmeren voor de teelt en veredeling van zaadvaste rassen. Voor meer info: mail ellen@schrijfwinkel.nl of bel Ellen Winkel, 06.212.05.816