Zaaien bij Doornik Natuurakkers in Bemmel

Zaaien bij Doornik Natuurakkers in Bemmel

Doornik Natuurakkers in Bemmel, boven Nijmegen, combineert biologisch-dynamische graanteelt met bescherming en herstel van akkervogels. Boer Louis Dolmans ging in 2010 graan telen omdat hij zoveel van vogels hield, maar hij houdt nu net zoveel van graan als van vogels. Hij teelt en selecteert oude graanrassen met mooie namen als Limburgse Risweit, Wilhelminatarwe en Goldblume. Rondom het land staan bloeiende akkerranden en vlechtheggen. Louis vertelt met groot enthousiasme over de samenhang in de natuur, over biodiversiteit, granen, vogels, insecten, bodem, bloemen, hagen, bomen en gezonde voeding. Bijvoorbeeld in dit filmpje.

Bij het Toekomst Zaaien kiest Louis dit jaar voor spelt van Hoosterhof: "Dit is een zeldzaam landras dat al in de Romeinse tijd geteeld werd in omgeving van Heerlen en Kerkrade. Van een graanliefhebber uit Limburg heb ik ooit 50 korreltjes gekregen. Intussen kan ik voldoende ervan oogsten om broden te bakken." Na afloop  kan iedereen proeven van brood gemaakt van Doornikse mix, een mengsel van meel van granen van eigen akker: witte en rode emmer, Rotkorn spelt, Sint Jansrogge en Heliaro populatie. Het brood wordt door Ineke Berentschot van Wie bakt mee gebakken. De  gasten krijgen er ook een appelsapje bij, uit eigen boomgaard, van oude hoogstammen.

Er is op deze zaaidag ook speciale aandacht voor het belang van bijen. Jaap Molenaar van de Bijenstichting en Joop Dahm, houder van solitaire bijen, vertellen er meer over.

 

Meer info via doorniknatuurakkers.nl.

Het Toekomst Zaaien op Doornik Natuurakkers vindt plaats op zondag 21 oktober om 14.00 uur.

Aanmelden is niet nodig. Laarzen aanbevolen

Route:

Doornik Natuurakkers ligt tussen de Waaldijk, de Zandsestraat en de Vossenpelsestraat in Bemmel. Kom bij voorkeur op de fiets. Mensen die met auto komen kunnen deze kwijt op parkeerplaatsen van Park Lingezegen, te herkennen aan blauwe borden:

  • Als ze uit vanuit Lent komen:  aan de Vossenpelssestraat tussen de nummers 38-40.
  • Al ze vanuit Bemmel komen:  ter hoogte van Zandsestraat 5.

Van daaruit worden ze met wegwijzers naar ‘het Natuurleslokaal’ geleid.