Zaaien bij De Lepelaar in Sint-Maarten (NH)

Zaaien bij De Lepelaar in Sint-Maarten (NH)

Biodynamisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint-Maarten, boven Alkmaar, is in 1971 gestart door Jan Schrijver. Het is een veelzijdig bedrijf van 70 hectare met moderne kassen en koelcellen en ook een gezellige boerderijwinkel. De Lepelaar werkt nauw samen met biodynamische melkveehouderij De Buitenplaats. Grasklaver, stro, voeraardappelen en -peen van De Lepelaar gaan naar het vee van De Buitenplaats en daar komt stalmest voor terug. Ook worden er percelen land geruild en over en weer van elkaar gebruikt. Samen vormen ze als het ware een gemengd bedrijf, waarbij ze ook machines uitruilen en elkaar in drukke tijden over en weer helpen.

Ze telen graag bijzondere soorten, zoals de Wieringerboon, de Kievitsboon en het Heilig boontje . Jan Schrijver: “Het Heilig boontje is een witte boon met rode vlekjes: een kopje, vleugeltjes en een staartje, je kan er een engeltje in herkennen. Het is een heerlijke boon, hij vliegt bij ons de winkel uit.” De bonen worden ook verkocht als zaadgoed door coöperatie De Zaderij, waar De Lepelaar lid van is. “We selecteren het zaad van de mooiste planten om mee verder te telen.”

Op zaterdag 6 oktober mag iedereen meedoen om een mengsel van granen en bloemen in te zaaien. De tuinders laten ook het bedrijf zien, en vertellen over de achtergronden van biodynamisch. Ook laten ze zien welke bijzondere bonen ze hebben geoogst en hoe je die dorst. De boerderijwinkel is zaterdag open.

Kijk voor meer informatie over De Lepelaar en op hun website. Het adres is: Rijperweg 16 A ('t Rijpje); 1744 HK St-Maarten

Het Toekomst Zaaien op De Lepelaar vindt plaats op zaterdag 6 oktober om 14.00 uur.

Aanmelden is niet nodig. Laarzen aanbevolen