Nieuwe druivenrassen maken omschakeling naar biologisch mogelijk

Nieuwe druivenrassen maken omschakeling naar biologisch mogelijk

De tafeldruivenrassen die Zuid-Afrikaanse gangbare telers gebruiken, zijn niet geschikt voor biologische teelt. Nu er nieuwe rassen zijn, groeit de interesse in omschakelen naar biologisch. Maar liefst 130 druiventelers bezochten een congres over biologische druiventeelt, georganiseerd door de Nederlandse biologische groente- en fruitgroothandel Eosta.

Voor veel gangbare telers was de grootse drempel tot nu toe dat de gangbare druivenrassen niet goed biologisch te telen zijn. Rassen zoals Thompson Seedless  vragen continu chemische bijsturing: om de bloei op te starten, om de vruchtgrootte te beïnvloeden, om de tros te dunnen, om een goede kleur te krijgen. Als je dit zonder chemische middelen wilt doen, vraagt het om veel handwerk. De veredelingsbedrijven SNFL en Sun World presenteerden echter nieuwe, speciaal voor de biologische landbouw ontwikkelde druivenrassen. Biologische teler Warren Bam sprak enthousiast over Allison, een nieuwe variëteit van SNFL: “De natuur doet het meeste werk bij dit ras, zoals het hoort. Als teler is mijn belangrijkste taak om dit te ondersteunen met een gezonde, levende bodem.”

Droogte is ook een belangrijke motivatie voor telers om over omschakeling na te denken. Dit jaar werd de Westkaap geteisterd door een droogte waarbij de totale watervoorraad van Kaapstad dreigde op te raken. De druivenoogst viel 15% lager uit en de meeste telers hebben al hun waterreserves opgemaakt. Eddie Redelinghuys, biologische druiventeler van het eerste uur, heeft nog genoeg water over voor volgend jaar. “In de gangbare teelt verliest de grond zijn bodemleven en kan geen vocht meer vasthouden. Als biologische teler werk ik met compost. Daardoor heeft de bodem meer waterhoudend vermogen en kun je tot 60% water besparen. Als de hele Westkaap zou omschakelen naar biologische landbouw, zouden we 22 miljard liter water per jaar besparen.”

Lees het hele persbericht van Eosta hier.